YouTube Instagram

Tijdelijke Exposities


Kom kijken en bouwen ! 10 Maart - 30 Juni 2019 (Verlengd !)

Kinderen en grote mensen bouwen al net zo lang als ze bestaan. In 1877 bedenkt Gustav Lillienthal, samen met zijn broer Otto, dat het wel erg leuk zou zijn om de bestaande houten blokken in bouwdozen te vervangen door blokjes van steen. Niet alleen de kinderen maar ook de volwassen mensen gaan hiermee bouwen. Dit was de start van nieuwe mogelijkheden met verschillende materialen in de 20ste eeuw. Bouwen is een heus feest geworden. In 1880 verkopen de broers hun uitvinding aan de Duitse fabriek Richter in Rudolstadt. De steentjes, in prachtige houten dozen, zijn een groot succes. De fabriek bestaat nog steeds.

Een aantal jaren geleden heeft Speelgoed- en Carnavalsmuseum "Op Stelten" de collectie van het Anker Museum overgenomen. Je kunt in de vaste collectie van het museum altijd de mooie, zelfs hele grote bouwwerken zien. Voor deze speciale tentoonstelling leek het ons een goed idee om samen met de Club van Ankervrienden een tentoonstelling te organiseren. Daardoor zijn er nóg meer, door de Ankervrienden uitgevoerde, prachtige bouwwerken te zien.

De tentoonstellingsruimte bestaat uit twee delen. Eén deel vertelt over de geschiedenis van de Ankerstenen en laat zien wat er in de afgelopen 140 jaar ontwikkeld is. Het andere deel kun je zien als een werkplaats. Hier kun je zelf bouwen met bouwmaterialen van deze tijd. Je kunt gaan bouwen volgens de voorbeelden, maar misschien vind je het nóg spannender en leuker als je zelf je ontwerp mag maken. Bovendien krijg je een bouwdiploma mee naar huis als je laat zien wat je gemaakt hebt.

We nodigen jullie van harte uit om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. Er gaat een prachtige bouwwereld voor je open als je weet dat Lego, Meccano en andere bouwmaterialen een peetvader en peetmoeder hebben en dat is de Ankerbouwsteen. Houd voor demonstraties en activiteiten deze website in de gaten, dan hoef je niets te missen!

Kom kijken en bouwen ! 10 Maart - 30 Juni 2019 (Verlengd !)Speelgoed- en Carnavalsmuseum "Op Stelten"   |   Zandheuvel 51   |   4901 HT Oosterhout   |   Telefoon: 0162-452815   |   E-mail: info@speelgoedmuseum.nl