YouTube Instagram

Vorige tentoonstellingen

Tijdelijke Exposities


Geef speelgoed de ruimte 13 July - 22 Sept 2019

Dit jaar geven we in onze tentoonstelling ruim baan voor ruimtevaartspeelgoed. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste bemande maanlanding plaatsvond.

Geschiedenis ruimtevaart
De Russische kosmonaut Yuri Gagarin was in 1961 de eerste mens in de ruimte. President Kennedy beloofde aan zijn landgenoten dat eind 60-er jaren een Amerikaanse bemande maanlanding zou plaatsvinden. Rusland en Amerika wedijverden met elkaar. Het was uiteindelijk Neil Armstrong die op 20 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan zette. Het Apolloproject zorgde ervoor dat de mensheid een enorme ruimtesprong maakte.

Ruimtevaartspeelgoed
Sciencefictionfilms, illustraties in dag- en weekbladen, boeken, stripverhalen en hoorspelen over ruimtevaart zorgden voor een vraag naar ruimtevaartspeelgoed. In de jaren 50 was dit speelgoed gebaseerd op de fantasie van de ontwerpers. De echte ruimtevaart bestond immers nog niet. Er kwamen fraaie gestroomlijnde speelgoedmodellen op de markt en tal van kunstig geconstrueerde robots met opdraai mechaniek of aandrijving door batterijen. 

In de jaren 60 werd het ruimtevaartspeelgoed ontworpen naar voorbeeld van Amerikaanse ruimtevaartuigen. Ook verschenen er speelgoed ruimtevaartmodellen uit de eerste TV-serie van Star Trek en de poppenanimatie TV-serie "Thunderbirds” waarin o.a. een ruimteraket en een ruimtestation voorkwamen, Nadat de maanlandingen in 1972 stopten, ging de belangstelling voor de ruimtevaart en dus ook voor het ruimtevaartspeelgoed sterk achteruit. Vanaf 1977 kwam er een opleving door de Star Wars bioscoopfilms van George Lucas. Bij grote fabrikanten als Lego en Playmobil verschijnen nog regelmatig nieuwe ruimtevaartmodellen. 

Naast ruimtevaartspeelgoed zijn er in de tentoonstelling ook tal van realistische schaalmodellen van de Amerikaanse en Russische ruimtevaart te zien.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Kom kijken en bouwen ! 10 Maart - 30 Juni 2019 (VERLOPEN)

Kinderen en grote mensen bouwen al net zo lang als ze bestaan. In 1877 bedenkt Gustav Lillienthal, samen met zijn broer Otto, dat het wel erg leuk zou zijn om de bestaande houten blokken in bouwdozen te vervangen door blokjes van steen. Niet alleen de kinderen maar ook de volwassen mensen gaan hiermee bouwen. Dit was de start van nieuwe mogelijkheden met verschillende materialen in de 20ste eeuw. Bouwen is een heus feest geworden. In 1880 verkopen de broers hun uitvinding aan de Duitse fabriek Richter in Rudolstadt. De steentjes, in prachtige houten dozen, zijn een groot succes. De fabriek bestaat nog steeds.

Een aantal jaren geleden heeft Speelgoed- en Carnavalsmuseum "Op Stelten" de collectie van het Anker Museum overgenomen. Je kunt in de vaste collectie van het museum altijd de mooie, zelfs hele grote bouwwerken zien. Voor deze speciale tentoonstelling leek het ons een goed idee om samen met de Club van Ankervrienden een tentoonstelling te organiseren. Daardoor zijn er nóg meer, door de Ankervrienden uitgevoerde, prachtige bouwwerken te zien.

De tentoonstellingsruimte bestaat uit twee delen. Eén deel vertelt over de geschiedenis van de Ankerstenen en laat zien wat er in de afgelopen 140 jaar ontwikkeld is. Het andere deel kun je zien als een werkplaats. Hier kun je zelf bouwen met bouwmaterialen van deze tijd. Je kunt gaan bouwen volgens de voorbeelden, maar misschien vind je het nóg spannender en leuker als je zelf je ontwerp mag maken. Bovendien krijg je een bouwdiploma mee naar huis als je laat zien wat je gemaakt hebt.

We nodigen jullie van harte uit om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. Er gaat een prachtige bouwwereld voor je open als je weet dat Lego, Meccano en andere bouwmaterialen een peetvader en peetmoeder hebben en dat is de Ankerbouwsteen. Houd voor demonstraties en activiteiten deze website in de gaten, dan hoef je niets te missen!


Speelgoed- en Carnavalsmuseum "Op Stelten"   |   Zandheuvel 51   |   4901 HT Oosterhout   |   Telefoon: 0162-452815   |   E-mail: info@speelgoedmuseum.nl